Ontmoet hier de
nieuwe bewoners
van de lanen

Berend en Marie-Jeanne Boneschansker-Piscaer
verlangen terug naar het Zeeuwse landschap.

“Terug naar Zeeland… wat houdt ons nu nog tegen?“

Beiden komen ze uit Zeeuws-Vlaanderen, en beiden zien met de aankoop van hun laanvilla in De Lanen een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: terug naar Zeeland. Berend en Marie-Jeanne Boneschansker-Piscaer kenden Zierikzee en Schouwen-Duiveland al van vakanties, en De Lanen zelf voldeed in alle opzichten aan hun wensenpakket: “Prachtige woningen, rust, privacy…” Zodra hun privé-omstandigheden het toelieten, was er dan ook niets meer wat hen nog tegenhield.

Eind jaren 60 verhuisde Marie-Jeanne naar Breda, eerst voor haar opleiding, later vond ze er werk. Toen ze haar man leerde kennen, vestigden ze zich er samen. Toch bleef Zeeland al die jaren trekken: “Dat gevoel, moeilijk uit te leggen… We wonen hier in Rijen aan de rand van de bossen, maar met de hond trek ik er het liefst op uit naar een stuk waar ik wég kan kijken. Als we in Zeeland zijn, moeten we ook altijd naar de zee. Bovenop de duintop staan, de meeuwen horen en dan dat gevoel: daar is hij weer…”

Schitterend mooi
Dat het Schouwen-Duiveland zou worden, en niet Zeeuws-Vlaanderen, lag voor de hand: “Berend werkt in Brielle en zit veel in de auto in de regio Rotterdam. Dat is vanuit Zierikzee heel goed te doen, vanaf Rijen doet hij er ’s ochtends soms 2,5 uur over…” Toch is het niet alleen uit praktische overwegingen: “We zijn Schouwen-Duiveland, en ook Walcheren, gaan waarderen. Het landschap is minder vlak dan Zeeuws-Vlaanderen, maar ook schitterend. Een ongelooflijk mooi stukje Nederland.”

Dorps karakter
Fietsen en wandelen met de hond, daar verheugt ze zich enorm op: “Straks wonen we midden in de polder, aan de ene kant ligt de boomgaard en aan de andere kant kijken we weg over de weilanden. Mijn man duikt graag in de geschiedenis. Hij heeft ontdekt dat we tegen de Schouwse dijk komen wonen, die vroeger tussen de beide eilanden in lag.” Er is nog zoveel te ontdekken: “Er liggen prachtige kleine dorpjes overal in de omgeving. Dat dorpse, dat spreekt ons toch wel heel erg aan.”

Stad binnen bereik
Toch kozen ze heel bewust voor Zierikzee, vanwege de voorzieningen: “Achteraf wonen is leuk als je jong bent. Nu ik 57 ben, wil ik een stadje in de buurt, met alle dingen binnen bereik. In eerste instantie zochten we ook dichter bij de zee, maar Zierikzee heeft meer te bieden voor ons. Het is net een klein Middelburg, met leuke winkeltjes en kleine straatjes. De mensen zijn zo vriendelijk en gastvrij. We hebben al veel restaurantjes bezocht, maar ze nog lang niet allemaal uitgeprobeerd!”

Eindelijk terug
Helemaal opnieuw beginnen, zo zien ze het: “Ik ga per 1 januari met flex-pensioen en heb na 40 jaar werken ineens alle tijd van de wereld. Dan speelt de vraag: wat houdt ons nu nog hier..?” Zoon Berend jr. studeert vanaf dit jaar in Rotterdam, hij verhuist nog mee totdat hij op kamers gaat. Hij is de enige die nog enige reserves heeft: “Hij laat natuurlijk al zijn vrienden achter. Wij vinden dat ook niet leuk, maar wij zien het echt als een nieuwe start in Zeeland. Eindelijk terug naar de zee.”