Ontmoet hier de
nieuwe bewoners
van de lanen

Robin en Carina Kerkhove verhuizen van
een oude naar een nieuwe jaren 30-woning

“Vrijstaand bouwen, dat gaf voor ons de doorslag“

Als er iemand is die Zierikzee kan ‘verkopen’ is het Robin Kerkhove, eigenaar van casual modezaak De Blauwe Winkel in Zierikzee. Hij is geen onbekend gezicht op Schouwen-Duiveland. "Ik woon nu zo’n 35 jaar in Zierikzee en heb geen enkele reden om weg te gaan." Een reden om te verhuizen naar De Lanen had hij wel: "Omdat we vrijstaand wilden bouwen. De opzet van De Lanen is ruim, met lekkere tuinen, en in de uitgebreide brochure vonden we snel een woning die ons aansprak."

In tegenstelling tot veel kopers van ‘buitenaf’ zal er voor Robin, zijn vrouw en jongste dochter niet veel veranderen als ze verhuizen naar De Lanen. Ze blijven in Zierikzee wonen, bovendien in een vrijstaande jaren 30-woning. Robin: "We gaan van een oud huis naar een woning waar alles nieuw is, met iets meer inhoud. Er zijn maar weinig nieuwbouwprojecten waar je nog vrijstaande woningen vindt. Dit was precies wat we zochten, en een kans als deze moet je grijpen als hij voorbij komt."

Mentaliteit
Ruim 35 jaar geleden vestigde hij zich in Zierikzee. Een beslissing waar hij nooit spijt van heeft gehad. Robin: "Het is hier kleinschalig, in Zierikzee kennen mensen elkaar persoonlijk. Dat merk je bijvoorbeeld in het koopproces. Als je hier zo lang woont, ken je de makelaar en ontwikkelaar je hele leven, dat contact is er al." Hij waardeert de mentaliteit hier op ‘het eiland’ nog elke dag. Het is heel anders dan de grote stad. Mensen groeten elkaar, je kent de gezichten die je in de winkel ziet."

Persoonlijk winkelen
Hoewel Zierikzee een regiofunctie vervult voor toeristen en inwoners van Schouwen-Duiveland, is het volgens Robin wel kenmerkend dat er weinig grootwinkelfilialen zijn: "Maar je hebt hier eigenlijk alles en vooral aardig wat kledingzaken. Je kunt hier prima winkelen. Rotterdam is ook te berijden, maar een dagje Zierikzee is gezelliger. Wij hebben nog de tijd voor klanten. Is iets niet op voorraad, dan bestel je het. Anders dan in de grote stad, mensen komen terug voor de sfeer in de winkel."

Beroemde dochter
Is Robin zelf geen bekend gezicht, dan kennen de meeste mensen wel zijn oudste dochter Lesley, sinds dit jaar prof in de tenniswereld. Haar achtergrond heeft haar volgens Robin zeker een goede start gegeven: "Die nuchtere mentaliteit en haar doorzettingsvermogen, dat is echt Zeeuws. Haar talent werd hier ook al jong ontdekt en van school kreeg ze alle medewerking. Tijdens schoolkampen mocht ze bijvoorbeeld gewoon een paar dagen wegblijven om op toernooien te spelen."

Thuiskomen
De 16-jarige Lesley woont sinds kort niet meer thuis. Door de week woont ze in Akersloot, overdag traint ze in Almere en ’s avonds volgt ze een HAVO-opleiding. Robin: "Alleen in de weekenden komt ze naar huis. Niet om te stappen, ze is helemaal gefocust op de topsport. In het weekend wil ze vooral uitrusten, tot zichzelf komen. We hebben niet echt een uitgesproken verwachting van De Lanen, maar wel dat het een heel ontspannen sfeertje zal zijn."